Om oss

Karlqvist’s Smide AB

Karlqvist’s Smide (KSAB) är ett medelstort företag vars primära kundgrupp ligger inom byggnads-, återvinnings- och tillverkningsindustrin. Vi har som mål att tillfredsställa alla kunder på ett likvärdigt sätt oberoende av storleken på denna. Med en gedigen kunskaps- och erfarenhetsgrund försöker vi tillgodose kundens krav på ett snabbt sätt utan att tumma på kvalitén.

Företagets historia

Karlqvist’s Smide grundades 1957 av Stig Johansson och Lennart Karlqvist och köptes 1982 av Eva Andersson och Ulf Christensson, som har sedan dess drivit fram företaget till där det är nu. Med en omsättning på cirka 60 miljoner och en personalstyrka på över 50 man är Karlqvist´s Smide en av de största smides verkstäderna i Västsverige.

Vi utför de flesta olika typer av smide allt från byggnadssmide, underhåll
inom industrin, små privata räcken till stora återvinningsanläggningar i
Europa. Vi har även utrustning för kapning, plåt och profil bockning,
klippning och vikning. Sedan den 30 juni 2014 är vi certifierade enligt EN1090 upp till och med utförandeklass 3.

Maskinpark

Skärning
Vi kan utföra det mesta inom skärning och fasning i de flesta tjocklekar och material. Med vår plasma skärare med fasaggregat kan vi fasa på ett snabbt, smidigt och kostnadseffektivt sätt. Vår gasskärmaskin klarar tjocklekar upp till och med 300 mm med upp till 5 skärhuvuden samtidigt. Plasman i sin tur klarar upp till och med 38 mm med en precission på +-0.3 mm vid rakskärning.
Vi har ett 12.5 meter långt vattenskärbord som kan utnyttjas av båda
maskinerna vilket gör att vi kan ha en större kapacitet hos någon av våra
maskiner ifall vi så vill.

Kantpress och bockning
Vi har två stycken kantpressar en på 100 ton och en på 250 ton och som har en bredd på 3 meter vardera. Vi har även en manuell bockmaskin som klarar 2 mm över en 2.5 meters bredd. Utöver detta finns även en horisontell kantvik som används för plattjärn, vinkeljärn och annat stångstål.

Valsning
Inom valsning har vi 4 st olika stora rundvalsar som klarar en bredd upp
till 3000 mm då tjockleken på materialet är max 25 mm. Under 2014 investerade vi i en ny CNC-styrd vals med kapacitet upp till och med 2000 x 11 mm.

1957

Företaget grundas av Stig Johansson och Lennart Karlqvist

1982

Företaget köps av Eva Andersson och Ulf Christensson

2014

Företaget blir certifierat enligt EN1090

2017

Företaget ingår numera i Frilight Consulting, tillsammans med Frilight AB och Ledteknik i Borås AB